Veelgestelde vragen

Hoe ga je aan de slag met aanmelden.school

Via de website start.aanmelden.school zal in eerste fase gevraagd worden om een account aan te maken. Een account wil niet zeggen dat het proces doorlopen is. Om een leerling aan te melden voor een school moet je eerst het account aanmaken. In je mail ontvang je een registratielink. Deze kan ook opgenomen worden in de SPAM-folder.

Welke gegevens gebruikt aanmelden.school

Wanneer je je kind gaat aanmelden, hebben we volgende persoonsgegevens nodig:  
          - Rijksregisternummer 
          - Naam en voornaam van het kind 
          - Officieel domiciliëringsadres van het kind

Er moeten meerdere personen op de hoogte gebracht worden van de vorderingen in het aanmeldproces. Hoe doen we dit?

Wanneer de ouders van het kind gescheiden zijn of er een derde persoon mee de aanmelding gaat opvolgen (OCMW, familielid …) kan je tijdens het aanmelden aangeven dat er meerdere personen statusupdates krijgen van de aanmelding. Hiervoor dien je de naam en het mailadres in te geven.  

Wie heeft voorrang tijdens het aanmelden?

Ouders die werkzaam zijn op de keuzeschool, of broers/zussen die reeds op deze school zitten, zorgen ervoor dat er een voorrangsrecht is voor het desbetreffende kind. Via het rijksregisternummer kan je de voorrang doorgeven. Let er zeer goed op dat dit nummer juist wordt ingegeven. Aanmelden.school verzamelt alle gegevens van personeel en leerlingen en vergelijkt deze met de ingegeven waarden.

Er is geen zekerheid over een 1A of 1B. Hoe kunnen we alsnog aanmelden?

Wanneer er geen zekerheid is over het behalen van het getuigschrift basisonderwijs, kan je het kind best twee maal aanmelden. Je kiest bij de aanmelding één maal voor de optie ‘1A en één maal voor de optie ‘1B’. Op die manier worden er twee tickets verdeeld. Je hoeft zelfs niet dezelfde school te kiezen. Zo kan je voor 1A een andere schoolkeuze maken dan voor 1B, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. 

Hoe maak ik een schoolkeuze?

Om de school naar keuze door te geven, geef je de naam van de school in. Je kan er ook voor kiezen om te sorteren per gemeente. Belangrijk is om de schoolkeuze in de juiste volgorde te maken. De schoolkeuze die bovenaan staat bij het overzicht, is de school van voorkeur. Je kan deze nog aanpassen en dit zowel tijdens de aanmelding, als in de periode nadien.  

Ik heb een foute keuze gemaakt. Wat nu?

Zo lang de aanmeldperiode actief is, kan je de schoolkeuze en alle gegevens nog wijzigen. Hiervoor kan je met je persoonlijke gegevens aanmelden op het platform en wijzigingen aanbrengen.

De aanmelding is afgerond, wat nu?

Op 11 mei ontvang je een mail met de keuze van de school, of de eventuele plaats op de wachtlijst van een andere school. Je ontvangt een ticket dat je vanaf 16 mei kan laten verzilveren op school. Hiervoor maak je een afspraak via de website van de school.

Mijn kind is ingeschreven in een school, maar ik krijg bericht dat er een plaats vrijkomt in mijn voorkeurschool. Wat kan ik doen?

Wanneer er een plaats vrijkomt op een school waar je op de wachtlijst staat, kan je alsnog in deze school inschrijven. De inschrijving in de andere school vervalt. Het systeem houdt enkel rekening met de laatste school van inschrijving, en dit tot 12 juni. De wachtlijsten blijven wel actief tot de vijfde werkdag van oktober.  

Werkt elke school met aanmelden.school?

Niet elke school werkt met aanmelden.school. Er zijn ook scholen die werken met het aanmeldplatform van de overheid of andere platformen. Het kan dus zijn dat bepaalde scholen niet opgenomen zijn bij aanmelden.school. Hiervoor verwijzen we u door naar de websites van desbetreffende scholen. Wij werken, net zoals 105 andere scholen, met aanmelden.school. 

Zijn we zeker van een plaats op de school?

Het is zeer moeilijk om dit in te schatten. We weten niet hoeveel mensen onze school als keuze gaan opgeven. Wat we wel kunnen meegeven is dat het afgelopen jaren steeds gelukt is om onze wachtlijst volledig weg te werken in 1A. In 1B is de wachtlijst niet weggewerkt, omdat we onze capaciteit hier beperkter is. We hebben in 1A onze capaciteit alvast hoog genoeg gezet.  

We staan op de wachtlijst. Wanneer begint deze in beweging te komen?

Vanaf 16 mei worden de tickets verzilverd in de scholen. Vanaf dat moment zal er beweging komen in de wachtlijsten, en dit zeker tot 12 juni, de laatste dag van het verzilveren van een ticket. Nadien gaat het iets trager. We raden aan om zeker geregeld je account op aanmelden.school te raadplegen.

Hoe kiest het systeem? Wat zijn de criteria?

Om het juiste algoritme en criteria te kennen, verwijzen we je door naar de website aanmelden.school. volgende grote richtlijnen worden gevolgd:  
          - Voorrangsregel 
          - School van voorkeur 
          - Willekeurige loting 

Heb je nog een vraag?

Heb je na het lezen van deze info nog een vraag? Dan kan u steeds contact opnemen via het mailadres eerste.graad@sjabi.be